فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید افشین سجادی* صفحات 63-72
    قارچ عامل بیماری پژمردگی فوزاریومی توتون از عوامل بیماری زای گیاهی با اهمیت می باشد که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و می تواند موجب خسارت محصول در کشور های تولید کننده توتون گردد. کنترل این عامل بیماری زا با استفاده از آفت کش ها، تناوب زراعی، ارقام مقاوم، کنترل بیولوژیک، استفاده از عصاره های گیاهی و غیره انجام می شود به منظور بررسی وضعیت آلودگی به این بیماری در مزارع توتون استان گلستان، تعداد 45 مزرعه توتون در پنج روستای منطقه گرگان (والش آباد، تقرتپه، جعفر آباد، نوده ملک و قرق) و چهار روستا در منطقه علی آباد (برفتان، پیچک محله، الازمن و فاضل آباد) در سال زراعی 1395، انتخاب و از زمان ظهور علایم بیماری طی بازدید های منظم هفتگی، میزان وقوع بیماری بر روی اندام های هوایی توتون در طول دوره آلودگی در مزارع یادداشت برداری شد. تجزیه آماری داده ها با استفاده از نرم افزار Stat Graphics Centurion XV, Version 15.2.05 (شرکت Stat Point) صورت پذیرفت. نتایج تحقیقات نشان داد که از لحاظ حداکثر وقوع بیماری در مناطق مختلف اختلاف معنی داری وجود نداشت اما در مزارع مختلف یک روستا اختلاف معنی داری در سطح احتمال 99 درصد وجود داشته است. حداکثر میزان آلودگی مزرعه ای با 2/48 درصد آلودگی در روستای والش آباد بود و در مجموع روستای والش آباد با 16/31 درصد، بیش ترین آلودگی و روستای تقرتپه کم ترین آلودگی (5/18درصد) را داشته است. از لحاظ سطوح زیر منحنی های پیشرفت بیماری نیز بین مناطق اختلاف معنی داری مشاهده نشد؛ اما در مزارع مختلف یک روستا اختلاف معنی دارمشاهده شد. حداکثر سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری در یکی از مزارع روستای والش آباد (2/1816) بود. در مجموع روستای والش آباد بیش ترین سطح زیر منحنی (2700) پیشرفت بیماری و روستای تقر تپه کم ترین سطح زیر منحنی (8/971) پیشرفت بیماری را داشته است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد بیماری پژمردگی فوزاریومی توتون در تمام مناطق توتون کاری استان گلستان (گرگان و علی آباد) با میزان وقوع متفاوت گسترش دارد.
    کلیدواژگان: پژمردگی فوزاریومی، توتون، وقوع بیماری، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری
  • ثمین صدیق* صفحات 73-81

    آنزیم بتا-گلوکوزیداز در همه گیاهان، جانوران، قارچ ها و باکتری ها وجود دارد. بتا-گلوکوزیداز ها هیدرولیز بتا-1و4 باقیمانده منوساکارید ها از گلیکوزید ها را کاتالیز کرده و گلوکز آزاد می کنند. از این رو با توجه به منوساکاریدی که از زنجیره جدا می شود، این آنزیم بتا-گلوکوزیداز نامگذاری می شود. در این مطالعه، تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی آنزیم بتا-گلوکوزیداز (β-glucosidase)  در سیزده گونه مختلف از حشرات متعلق به خانواده های مختلف انجام گرفت. تجزیه و تحلیل ساختار اولیه و ثانویه پروتیین بتا-گلوکوزیداز در سیزده گونه از حشرات انتخاب شده توسط ابزار های ProtParam و SOPMA انجام شد. دمین های گذرنده از غشا و پپتید نشانه در هر یک از نمونه ها به ترتیب با ابزارهای TMHMM و SignalP تعیین گردیدند. تعداد اسید های آمینه، نقطه ایزوالکتریک، وزن مولکولی، شاخص ناپایداری، متوسط آبدوستی و شاخص آلیفاتیک در هر یک از نمونه های به دست آمده و با هم مقایسه گردید. طبق نتایج به دست آمده تنها گونه Trachymyrmex cornetzi دارای دمین گذرنده از غشا بود، همچنین پپتید نشانه تنها در گونه های Acyrthosiphon pisum،Bombyx mori و Cephus cinctus وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل ساختاری، شباهت زیادی بین پروتیین های بتا-گلوکوزیداز در گونه های مختلف حشرات وجود دارند هر چند که در برخی گونه ها تفاوت هایی هم مشاهده گردید. داده های به دست آمده پیش زمینه ای را برای مطالعات آنزیم های گوارشی از جمله بتا-گلوکوزیداز و تعیین ساختار این پروتیین در حشرات فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: آنزیم، بتا-گوکوزیداز، حشرات، ساختار اولیه، ساختار ثانویه
  • امیر محقق رودسری، داریوش شهریاری*، مژده ملکی صفحات 83-96
    بیماریبوته میری و مرگ گیاهچه خیارناشی از گونه هایPhytophthora  از مهم ترین بیماری های محصولات جالیزی است، بیمارگر در تمام مراحل رشدی به ریشه ها و طوقه گیاه حمله می کند و سبب پژمردگی یا مرگ گیاه می شود. در این تحقیق طی سال ‍ های 95- 1394 از گیاه خیار و گوجه فرنگی در گلخانه های ورامین و پاکدشت با علایم مرگ گیاهچه، پوسیدگی ریشه و طوقه نمونه برداری به عمل آمد. پس از شستشو و ضد عفونی سطحی، در محیط کشت نیمه انتخابی فیتوفتورا (CMA+ PARPH) کشت گردید. تعداد 16 جدایه از جنس فیتوفتورا مشتمل بر گونه های drechsleri Phytophthora و P. nicotianae از نسوج ریشه، طوقه و ساقه خیار و گوجه فرنگی جداسازی و بیماری زایی گونه ها به اثبات رسید. در بخش دوم بررسی ها تاثیر قارچ کش داونی جی (ریدومیل+ مانکوزب PW 72%) در کنترل بیماری بوته میری خیار طی آزمایشاتی در مقایسه با قارچ کش های رزالاکسیل (ریدومیل+ مانکوزب PW 72%) و پریویکورانرژی (پروپاموکارپ هیدروکلراید + فوزتیل آلومینیوم SL 840) به عنوان قارچ کش های مرجع در شرایط گلخانه (با دو روش کاربرد شامل اختلاط با خاک و همراه با آب) و در شرایط مزرعه با روش همراه با آب بررسی گردید. آزمایشات گلخانه ای با شش تیمار و چهار تکرار و آزمایشات مزرعه ای با چهار تیمار و چهار تکرار در دو مکان در میکروپلات ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردیدند. ارزیابی تیمار ها با تعیین درصد گیاهچه های بیمار تا مرحله چهار برگی انجام شد. نتایج آزمایشات گلخانه ای نشان دادند که در روش اختلاط با خاک، قارچ کش های داونی جی و رزالاکسیل با مقدار مصرف 200 گرم در هر متر مکعب خاک به ترتیب با 07/76 و 61/71 درصد کاهش بیماری نسبت به شاهد آلوده اثر یکسان در کنترل بیماری بوته میری خیار داشتند. در روش همراه با آب، پریویکورانرژی 3 درهزار با 64/99 درصد کاهش بیماری نسبت به شاهد آلوده بیش ترین اثر را در کنترل بیماری داشته است. در این روش کاربرد، داونی جی با دوز 2 در هزار بیماری را 37/91 درصد و رزالاکسیل با دوز 2 در هزار 66/81 درصد نسبت به شاهد آلوده کاهش دادند. نتایج آزمایشات مزرعه ای نشان داد که قارچکش داونی جی با دوز 2 درهزار ، پریویکورانرژی با دوز 3 و رزالاکسیل با دوز 2 در هزار ر به ترتیب 23/86، 88/81 و26/78 درصد نسبت به شاهد آلوده بیماری بوته میری را کاهش دادند.
    کلیدواژگان: خیار، گیاهچه میری، مانکوزب، ریدومیل، پروپاموکارپ، فوزتیل آلومینیم
  • مریم مهدوی، محمدرضا رضاپناه، قدیر نوری قنبلانی، غلامرضا صالحی جوزانی، ندا خردپیر* صفحات 97-105

    زیست سنجی دو جدایه بومی (YD5 و 81) از باکتری Bacillus thuringiensis بر روی سوسک کلرادوی سیب زمینی (Say) (Coleoptera: Chrysomelidae) decemlineata Leptinotarsa به عنوان آفت جدی سیب زمینی انجام گرفت. آنالیز واریانس و مقایسه میانگین درصد تلفات لارو های سن 2 سوسک کلرادو نشان داد که در تمامی غلظت ها جدایه استاندارد با اختلاف معنی دار نسبت به دو جدایه ایرانی قرار داشت. علیرغم عدم مشاهده نتایج قابل قبول از جدایه های بومی، این جدایه ها در غلظت های بالا تر تلفات امید بخشی را نشان دادند.

  • سید میثم میرزایی*، حسن مکاریان، عذرا عرب صفحات 107-115
    به منظور بررسی تحمل گیاه لوبیا به علف‎کش های هالوکسی فوپ آرمتیل استر (گالانت سوپر) و متری بوزین (سنکور) آزمایشی درگلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سال 1390 انجام شد. تیمار ها در دو آزمایش شامل دوز های مختلف سنکور به صورت پیش کاشت آمیخته با خاک در چهار تکرار و دوز های مختلف گالانت سوپر در سه تکرار به صورت کاربرد پس رویشی بود. داده های وزن خشک لوبیا چهار هفته بعد از کاشت اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که دوز های موثری که سبب کاهش 5، 10 و 20 درصدی وزن خشک می شدند به ترتیب برابر با 9/496، 9/613 و 3/772 گرم در هکتار از نوع تجاری متری بوزین و برابر با 8/1033، 6/1686 و 9/2868 میلی لیتر از نوع تجاری هالوکسی فوپ آرمتیل استر بودند. بر اساس نتایج این آزمایش، جهت کنترل علف های هرز پهن برگ و باریک برگ لوبیا می توان از علف‎کش سنکور و برای کنترل علف های هرز باریک برگ لوبیا از علف‎کش گالانت سوپر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حبوبات، دوز پاسخ، سنکور، کنترل علف هرز، گالانت سوپر
  • هانیه نادری، میرمسعود خیرخواه زرکش*، مسعود گودرزی صفحات 117-127

    در این پژوهش، نقشه پهنه بندی مناطق مستعد وقوع بیماری بلایت فوزاریومی خوشه گندم مورد مطالعه قرار گرفت و مدل حاصل با نقشه پهنه بندی به دست آمده از گزارشات ایستگاه های تحقیقاتی گیاه پزشکی در استان گلستان با روش منطق فازی مقایسه شد. به این منظور میانگین معیار های رطوبت، دما و بارش به مدت 45 روز در بازه زمانی رشد گندم پاییزه در مرحله 65 مقیاس زادوکس تعیین شد. با توجه به نظر بیماری شناسان گیاهی و زمان وقوع بیماری بلایت فوزاریومی خوشه گندم در استان گلستان، در بازه زمانی اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت ماه برای هر سه روز یک پهنه بندی تهیه شد. در مجموع 15 نقشه پهنه بندی ارایه و مناطق مستعد بیماری در این مدل مشخص گردید. پهنه بندی در چهار طبقه بی خطر (25%-0)، کم خطر (50%-26%)، خطرناک (75%-51%) و پرخطر (100%-76%) طبقه بندی شد و نتایج با استفاده از روش کاپا مورد اعتبار سنجی قرار گرفت. نتایج نشان داد که وقوع و شیوع بیماری از نیمه دوم فروردین تا اواسط اردیبهشت ماه در صورت قرار داشتن خوشه ها در مرحله رشدی حساس به بیماری در مناطق تعیین شده با اعتبار سنجی بیش از 76 درصد قابل پیش بینی است. این درحالی است که در این بازه زمانی علایم بیماری در خوشه ها قابل تشخیص نیستند. نتایج تحقیق حاضر، برای محققین و کارشناسان امر در زمینه پیش آگاهی و تصمیم گیری به موقع برای اعمال بهترین روش های مدیریت بیماری مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، روش منطق فازی، فوزاریوم خوشه گندم (FHB)
|
  • Seyed Afshin Sajjadi * Pages 63-72
    Fusarium oxysporum f. sp. nicotianae, the causal agent of tobacco fusarium wilt, is one of the important agents that distributed worldwide and cause yield losses in tobacco growing countries. Control of this pathogen are accomplished through the use of chemical control, biological control, use of plant extracts, resistant cultivars and etc. The objective of this study was to evaluation of infections status of this disease in the tobacco fields of Golestan province. 45 tobacco fields in the five different villages of Gorgan region (Valeshabad, Taghartappeh, Jafarabad, Nodehmalek and Ghorogh) and the four different villages of Aliabad region (Baraftan, Pichakmahaleh, Elazman and Fazelabad) were selected in 2016 year. From the beginning of disease symptoms appearance, weekly surveys were done from fields and amount of disease incidence percent was recorded during the infection period. Statistical analysis were done using Stat Graphics Centurion XVI software. The results of this research showed that the based on the highest disease incidence there were no significant differences between regions, but there were significant differences (P<0.001) among fields. One field with disease incidence 48.2% in Valeshabad was highest disease incidence and combined Valeshabad with disease incidence 31.16% had the highest infection and Taghartappeh with disease incidence 18.5% had the lowest infection. Based on areas under disease progress curves, there no significant differences between regions, but there were significant differences (P<0.001) between fields. One field with under disease progress curves 1816.2 in Valeshabad had highest. In combined Valeshabad with 2700 had highest disease progress curves and Taghartappeh with 971.8 disease progress curves had the lowest. The results of this study show that Fusarium wilt disease of tobacco in all regions in Golestan province (Gorgan and Aliabad) with different rate of expansion.
    Keywords: Area under disease progress curves, Disease incidence, Fusarium wilt, Tobacco
  • Samin Seddigh * Pages 73-81

    Beta-glucosidase (βglu) is widespread in all plants, animals, fungi and bacteria. βglu catalyzes the hydrolysis of β-1,4 bonds to terminal non-reducing residues in beta-D-glucosides and oligosaccharides, with release of glucose. Thus these enzymes are named based on the released monosaccharides. In current research, the bioinformatics analysis of βglu was performed in thirteen different insect species from different families. The primary and secondary structural analyses of thirteen species of insects were investigated by ProtParam and SOPMA tools. TMHMM and SignalP server were used to identify transmembrane domains and signal peptide in each species, respectively. The number of amino acids, isoelectric point, molecular weight, instability index, GRAVY and aliphatic index were identified in each sample and compared with each other. According to the results, none of the species had transmembrane domain but Trachymyrmex cornetzi. Also signal peptide just was observed in Acyrthosiphon pisum, Bombyx mori and Cephus cinctus. Based on the structural analysis, there are a lot of similarities among βglu protein in different insect species; however there were some differences among some insects. The obtained data provides background of digestive enzyme studies like βglu and their structural identification in insects.

    Keywords: β-glucosidase, Enzyme, Insects, Primary structure, Secondary structure
  • Amir Mohaghegh Roudsari, Dariush Shahriari *, Mojdeh Maleki Pages 83-96
    Damping-off Cucumber disease due to Phytophthora species is one of the most important diseases of horticultural crops. Pathogen attacks the roots and crown during entire growth stages, causing wilting or death of the plants. In this study, sampling from cucumber and tomato plants with symptoms of damping-off, root and crown rot was done from greenhouses located in Varamin and Pakdasht in 1394 and 1395 and after washing up and surface disinfection were cultivated on semi-selective medium of Phytophthora (CMA + PARPH). 16 isolates of the genera of Phytophthora drechsleri and P. nicotianae were isolated from crown, root and stem tissues of cucumber and tomato and pathogenicity confirmed on the host plants. In the second stage of the experiments, the efficacy of fungicide of Downy-G (Ridomil + Mancozeb WP 72%) in comparison with reference fungicides including Rosalaxil (Ridomil-Mancozeb WP 72%) and Previcur-Energy (Propamocarb Hydrochloride + Fosetyl Aluminium SL 840) in controlling cucumber damping-off based on a series of tests was investigated under greenhouse conditions (with two application method including soil incorporation system and soil drench system) and in the field conditions as soil drench system . Greenhouse trials with 6 treatments and 4 replications and field trials with 4 treatments and 4 replications were implemented at 2 locations in micro plots in Complete Randomized Design Block. The treatment evaluation carried out with determination of the percentage of infected plants in the period from emergence to 4-leaves stage. Greenhouse experiment results showed that Downy-G and Rosalaxil at 200 g/m3 of soil rates by 76.07% and 71.61% of decreasing disease in Soil Incorporation  application method, respectively, compared to infected control had the same effects in cucumber Damping-off disease control. In Soil Drench System application method, Previcur-Energy at 0.3% rates decreased disease by 99.64% compared to infected control and had the highest effects in disease control. In this application method, Downy-G and Rosalaxil at 0.2% rate decreased disease by 91.37% and 81.66% compared to infected control, respectively. The field trials results showed that Downy-G at 0.2% , Previcur-Energy at 0.3% and Rosalaxil at 0.2% rates decreased disease by 86.23% , 81.88% and 78.26%, respectively compared to infected control.
    Keywords: cucumber, Damping-off, Mancozeb, Ridomil, Propamocarp, Fosetyle Aluminium
  • Maryam Mahdavi, MohammadReza Rezapanah, Ghadir Nouri Ghanbalani, Gholamreza Salehi Jozani, Neda Kheradpir * Pages 97-105

    Bioassay of two native isolates of Bacillus thuringiensis (YD5 and 81) on Colorado potato leaf beetle Leptinotarsa decemlineata Say (Coleoptera: Chrysomelidae) as a serious pest of potato crop was performed. Variance analysis and mean comparison of the mortality percentage showed significant difference between standard isolates and native isolates in all the concentration. Although native isolates showed no acceptable results, there are some hopes to use them in higher concentrations.

    Keywords: Leptinotarsa decemlineata, Bacillus thuringiensis, YD5, 81
  • Seyed Meysam Mirzaie *, Hassan Makarian, Ozra Arab Pages 107-115
    Bean (Phaseolus vulgaris) is one of the most important legume family of plants and is an important source of protein in human nutrition that its yield reduces thorough competition with weeds every year. In order to evaluate the tolerance of P. vulgaris to metribuzin (Sencor) and haloxyfop-R-methyl ester (Super Gallant) were conducted as completely randomized design under controlled conditions in greenhouse of Colleague of Agriculture, Shahrood University of Technology in 2010. Treatments consisted of pre planting incorporation of Sencor in four replications and post application of Super Gallant in three replications of bean. Results showed that, about 5, 10 and 20 percent reduction in dry matter was evident respectively with application of metribuzin in doses of 496.9, 613.9 and 772.3 g.ha-1 and with application of haloxyfop-R-methyl ester in doses of 1033.8, 1686.6 and 2868.9 ml.ha-1. Based on this research results, Sencor can be used to treat broad leaves and narrow leaves weeds and Gallant super can be used to control narrow leaves weeds in bean fields respectively.
    Keywords: Beans, Weed control, Dose Response, Sencor, Super Gallant
  • Hanieh Naderi, Mirmasoud Kheirkhah Zarkesh *, Masoud Goodarzi Pages 117-127

    The purpose of this study was to provide a zoning map of susceptible areas to Fusarium head blight disease of wheat ear; the obtained model was compared by fuzzy logic method with the zonation map obtained from reports of Plant Protection Research stations in Golestan province. For this purpose, the average of humidity, temperature and precipitation parameters were determined for 45 days in autumn wheat growth period in the stage 65 of the Zadox scale. According to the opinion of plant pathologists and the time of occurrence of Fusarium head blight in Golestan province, preparation of zoning maps was determined through early-April to mid-May period in three days intervals. A total of 15 zoning maps were created and susceptible areas to disease were identified in this model. Zoning was classified into four categories: safe (0-25%), low risk (26-50%), hazard (51-75%) and high risk (76-100%).Validation of the results was admitted by Kappa coefficient method. The results showed that if the spikes were in the susceptible growth stage, the incidence and development of the disease would be predictable from early-April to early-May in the determined areas with a validation of 76%. The symptoms of the disease are not recognizable in the spikes during the mentioned period. The results of this study can be helpful for researcher and related experts in forecasting the disease and decision making of disease management at the best time.

    Keywords: Geospatial information system (GIS), Fuzzy logic method, Fusarium Head Blight) FHB)